Battery used Battery charging

Low tech? Wild tech!

Het Franse wetenschappelijke tijdschrift Techniques & Culture heeft een volledig nummer gewijd aan alternatieve vormen van technologie.

Foto: Techniques & Culture
Foto: Techniques & Culture
Bekijk origineel beeld Bekijk gecompresseerd beeld

Het Franse wetenschappelijke tijdschrift Techniques & Culture heeft een volledig nummer gewijd aan alternatieve vormen van technologie: “Low tech? Wild tech!”. De 300 pagina’s tellende publicatie verkent de verschillen en conflicten tussen high tech en low tech, en heeft vooral aandacht voor technologie die moeilijk in één van deze categorieën onder te verdelen is.

De auteurs pleiten voor een meer geavanceerd begrip van technologische vooruitgang. Nu wordt die voornamelijk gezien als een lineair proces, op weg naar steeds meer complexiteit en perfectie. De bijdragen in het boek laten zien dat de realiteit niet alleen anders maar ook veel boeiender is.

Het speciale nummer is de vrucht van een driedaagse discussie in Parijs in 2012, waaraan ik zelf ook deelnam. De publicatie bevat een vertaald artikel uit Lowtech Magazine: Bouw een lowtech internet. “Low tech? Wild tech!” wordt op 9 december gepresenteerd in Parijs, gevolgd door een debat.