Battery used Battery charging

Lowtech Magazine is verhuisd

Dit is de nieuwe website van Lowtech Magazine. De “oude” website – www.lowtechmagazine.be – blijft als archief bestaan maar wordt niet langer geactualiseerd.

Een schematische voorstelling van de nieuwe website. Illustratie: Diego Marmolejo.
Een schematische voorstelling van de nieuwe website. Illustratie: Diego Marmolejo.
Bekijk origineel beeld Bekijk gecompresseerd beeld

Dit is de nieuwe website van Lowtech Magazine. De “oude” website – www.lowtechmagazine.be – blijft als archief bestaan maar wordt niet langer geactualiseerd. Abonnees van de nieuwsbrief hoeven niets te doen en blijven nieuwe artikels ontvangen.

Meertalig

De verhuizing van de website gaat samen met een inhoudelijke verschuiving, die al even aan de gang was. Artikels worden steeds vaker in het Engels geschreven en vervolgens vertaald, niet alleen naar het Nederlands, maar ook naar (onder meer) het Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees en Pools. De verschillende talen zijn te raadplegen via het wereldbol symbool rechtsboven elke pagina.

Door op het Engels te concentreren en alle talen op dezelfde website bij elkaar te brengen, komt er opnieuw meer tijd beschikbaar voor het schrijven van nieuwe verhalen. Een artikel moet voortaan slechts 1 keer worden opgemaakt en die layout wordt toegepast op elke vertaling.

Niet altijd online

Let op. Deze nieuwe en uiterst zuinige website draait op zonne-energie, en gaat off-line bij aanhoudend slecht weer.

De website heeft een aantal belangrijke voordelen. Het energieverbruik en de CO2-uitstoot van Low-tech Magazine gaan met ongeveer een factor 10 omlaag. De pagina’s laden razendsnel – de site is sneller dan 99% van alle websites. Er zijn geen trackers, geen cookies, geen advertenties. De website is toegankelijk voor mensen met oude computers en trage internetverbindingen. Artikels kunnen makkelijk en zuinig worden afgedrukt.

De keuze voor een radicaal zuinige website vraagt ook een aantal toegevingen. De beelden zijn veel groter dan op de oude website, maar ze zijn niet langer in kleur. Reageren op nieuwe artikels blijft mogelijk, maar gebeurt voortaan via e-mail. Het is namelijk een “statische” website, die hooguit 1 keer op 24 uur wordt geactualiseerd.

Lowtech Magazine op papier

Hoe snel het volledige Nederlandstalige archief (366 artikels sinds 2007) naar de nieuwe website zal verhuizen, is nog niet duidelijk. Momenteel zijn een tiental oudere artikels mee verhuisd. Gaandeweg zullen meer artikels worden toegevoegd, inclusief de reacties.

Lowtech Magazine wordt voortaan gefinancierd door de verkoop van boeken en donaties van lezers.

Het Nederlandstalige Low-tech Magazine is ook te bereiken via het adres www.lowtech.be.

Team

Tot slot is Low-tech Magazine met de komst van de nieuwe website ook een team geworden. Roel Roscam Abbing en Marie Otsuka maakten de website en blijven die verder ontwikkelen. Lauren Traugott-Campbell en Laia Comellas maken de inhoud beschikbaar in drukvorm. Kathy Vanhout coördineert de vertalingen en ontfermt zich over alle details online en in drukvorm. Alice Essam bewaakt de kwaliteit van het Engels. Diego Marmolejo maakt illustraties.

Reacties

Als je op dit artikel wil reageren, stuur dan een mailtje naar solar (at) lowtechmagazine (dot) com. Je gegevens worden niet voor andere doeleinden gebruikt. Blijf je liever anoniem, sluit dan je bericht af met een pseudoniem.

Reacties
Thomas

hoi Kris

wat een geweldige website! ik weet niet hoelang hij al zo is maar je lowtech site is fantastisch. erg inspirerend!

dank en groet

Thomas, Fontebona

Willem Zevenbergen

Hallo Low-tech team,

Fijn dat jullie weer in de lucht zijn met de nieuwsbrief en de nieuwe ‘smart energy’ website.

Succes met deze opzet en de doorontwikkeling ervan.

Groet uit Nederland,

Willem Zevenbergen

Frank

Dag allemaal,

En dit is meteen de ideale gelegenheid om jullie te bedanken voor jullie artikels, die ik steeds geboeid mocht lezen!

Een goede toekomst en blijf gezond!

Beste groet van

Frank