Battery used Battery charging

Lowtech Magazine op papier, in het Nederlands

De 18 nieuwste artikels van Lowtech Magazine zijn nu verkrijgbaar in boekvorm – het eerste volume in een reeks.

Afbeelding: Lowtech Magazine op papier. Foto: Jordi Parra.
Afbeelding: Lowtech Magazine op papier. Foto: Jordi Parra.
Bekijk origineel beeld Bekijk gecompresseerd beeld

Lowtech Magazine zag het levenslicht in september 2007, eerst in het Nederlands en na een paar maanden ook in het Engels. Vijftien jaar later verschijnt het magazine in meer dan vijf talen en haalt het gemiddeld 250.000 unieke bezoekers per maand. In lijn met de filosofie vernieuwden we de website in 2018 – ze draait nu op zonne-energie en gaat offline bij aanhoudend slecht weer.

Tussen 2019 en 2021 publiceerden we de Engelstalige website op papier, in totaal vier volumes met meer dan 2.700 pagina’s en 700 beelden. Vandaag lanceren we het eerste in een soortgelijke reeks Nederlandstalige boeken. We beginnen met het meest recente volume, dat de 18 nieuwste artikels van de website bij elkaar brengt (2018-2022). Vanaf volgend jaar brengen we twee andere volumes uit met eerdere artikels.

Het boek is online te koop. Het telt 404 pagina’s en 208 afbeeldingen in zwart-wit. De inhoudstafel:

 • Ook circulaire economie pleegt roofbouw op planeet
 • Kan het licht even uit? Naar een nieuwe definitie van energiezekerheid
 • Energielabels verplichten zuinige woningbezitters tot nutteloze investeringen
 • De wraak van de warmwaterkruik
 • De neveldouche: duurzame decadentie
 • Warmtemolens: Verwarm je huis met windenergie
 • Kunnen we windturbines opnieuw uit hout bouwen?
 • De heruitvinding van de kleine windturbine
 • Bouw een fietsgenerator voor warmte en elektriciteit
 • Te veel verbranding, te weinig vuur
 • De thermo-elektrische kachel: een alternatief voor zonnepanelen?
 • Kan het verbranden van biomassa weer duurzaam worden?
 • Zinkstukken: als vlechtwerk uit de hand loopt
 • De fruitgracht: subtropische planten kweken bij vrieskou
 • Kunnen we lowtech zonnepanelen bouwen?
 • Hoe ontwerp je een zeilschip voor de 21ste eeuw?
 • Waarom ik geen nieuwe laptops meer koop
 • Hoe duurzaam is een hoogtechnologische gezondheidszorg?

Bestel: Lowtech Magazine 2018-2022 (Nederlandse versie), Kris De Decker, 2022. ISBN: 978-1-4709-9087-9.

Afbeelding: Lowtech Magazine op papier. Foto: Jordi Parra.
Afbeelding: Lowtech Magazine op papier. Foto: Jordi Parra.
Bekijk origineel beeld Bekijk gecompresseerd beeld

Boeken in voorbereiding

Het is pas sinds 2018 dat de inhoud van de Engelstalige en Nederlandstalige website gelijk lopen. Voor die tijd verscheen een aanzienlijk deel van de verhalen slechts in één taal. Zelfs als een artikel in twee talen bestond, was het verhaal niet altijd hetzelfde. Kortom, dit boek lijkt erg op de Engelstalige versie, terwijl dat voor de volgende volumes (2007-2012 en 2012-2018) niet het geval zal zijn. Ook zullen de komende boeken niet alle online artikels bevatten: we selecteren artikels die ondanks hun leeftijd nog steeds relevant zijn.

In het nu verkrijgbare volume zijn er een aantal verschillen met de Engelstalige versie. Het bevat twee recentere artikels: “De wraak van de warmwaterkruik” en “Bouw een fietsgenerator voor warmte en elektriciteit”. Een derde artikel is nooit in het Engels verschenen: “Energielabels verplichten zuinige woningbezitters tot nutteloze investeringen”. Andersom ontbreken drie artikels die wel in het Engelstalige boek staan.

Tegelijk met de Nederlandstalige reeks maken we ook een Franstalige reeks. Eén volume is al verkrijgbaar, de twee andere zijn in voorbereiding.

Waarom een website op papier?

Als informatiemedium is het boek moeilijk te overtreffen. Ten eerste kunnen boeken worden gelezen zonder toegang tot een computer, het internet, of elektriciteit. Een boek leest ook prettiger dan een computerscherm en maakt concentratie makkelijker. Verder is papier ook nuttig om de inhoud van Lowtech Magazine op de lange termijn te bewaren. Tot slot financiert de verkoop van boeken nu grotendeels het schrijven van nieuwe artikels en het bouwen van prototypes. Er staat geen reclame meer op de website.

Drukken op aanvraag

Dit boek wordt pas gedrukt als iemand het bestelt (“print on demand”). Onze verdeler Lulu.com werkt met drukkers over de hele wereld, zodat de meeste exemplaren lokaal worden geproduceerd en relatief korte afstanden afleggen. Op bestelling drukken is duurzamer en stelt ons in staat een reeks boeken aan te bieden zonder grote investeringen vooraf. Wel duurt het een paar dagen langer om het boek te ontvangen, omdat het eerst moet worden gedrukt.

Lowtech Magazine 2018-2022 (Nederlandse versie), Kris De Decker, 2022. ISBN: 978-1-4709-9087-9.

Een overzicht van de Engelstalige reeks.

Boek design en zetwerk: Lauren Traugott-Campbell, Laia Comellas.