Battery used Battery charging

Videoreeks: demonstratie van een fietsgenerator

We maakten een reeks korte video’s die de mogelijkheden van menselijke elektriciteitsproductie demonstreren.

Afbeelding: Een elektrische gitaar op menskracht. Foto: Kris De Decker.
Afbeelding: Een elektrische gitaar op menskracht. Foto: Kris De Decker.
Bekijk origineel beeld Bekijk gecompresseerd beeld

Menskracht is de grote afwezige in het energiedebat. Nochtans is het net als wind- of zonnestroom een hernieuwbare energiebron. Bovendien is menskracht – net zoals olie, steenkool en atoomenergie – op afroep beschikbaar. Er is dus geen energieopslag nodig.

Low-tech Magazine bouwde in 2022 een fietsgenerator die bedoeld is om in combinatie met een zonnestroominstallatie energie te leveren voor een huishouden of kleine werkplaats. In deze videoreeks, die we gaandeweg zullen uitbreiden, laten we zien wat er allemaal mogelijk is.

We gebruiken in geen enkele video een batterij. De stroom gaat door een DC-DC converter die een stabiele spanningsuitgang produceert. In sommige video’s maken we ook gebruik van een omvormer. Het controlepaneel op het stuur maakt het mogelijk om de juiste spanning te kiezen alnaargelang het apparaat (5V, 12V, 220V).

Afbeelding: Overzicht van de videoreeks. Thumbnails: Marie Verdeil.
Afbeelding: Overzicht van de videoreeks. Thumbnails: Marie Verdeil.
Bekijk origineel beeld Bekijk gecompresseerd beeld

Hieronder staat een overzicht van de gepubliceerde video’s. Je kan ze ook allemaal na elkaar bekijken via deze link.

  1. Elektrische gitaar op menskracht. Muzikant Germán Canyelles gebruikt de fietsgenerator om zijn elektrische gitaar van stroom te voorzien. De gitaarversterker en pedalen zijn aangesloten op een omvormer die is verbonden met het 12V-circuit van de fietsgenerator.

  2. Dot-matrix printer op menskracht. Tussen de fietsgenerator en de printer zitten een buck converter en een omvormer, maar geen batterij of laadregelaar. Een dot-matrixprinter rechtstreeks van stroom voorzien is een uitdaging, vooral bij het afdrukken van langere documenten. De vraag naar stroom is variabel en kan plotseling voor korte tijd toenemen. Je moet heel snel trappen om op deze pieken te anticiperen. Als je faalt, daalt de spanning, valt de communicatie tussen de printer en de laptops uit en print de machine het document helemaal opnieuw. Condensatoren zouden dit kunnen oplossen. Een laserprinter heeft een zeer hoog stroomverbruik tijdens het opstarten en is niet compatibel met een fietsgenerator (of een kleinschalige zonne-installatie).

  3. Kamerverlichting op menskracht. Directe voeding, geen batterijen. Een lamp van stroom voorzien is eenvoudig. De stroombehoefte is constant en relatief laag.

  4. Soldeerbout op menskracht. Directe voeding, geen batterijen. Een soldeerbout van stroom voorzien is eenvoudig. De stroombehoefte is constant en relatief laag.

  5. Videoprojector op menskracht. Deze 12V-videoprojector (gekocht bij ALDI) heeft een constant stroomverbruik van ongeveer 35 watt, waardoor je relatief gezapig kunt trappen. De projector heeft sleuven voor USB- en SD-media, dus je hebt geen extra apparaat nodig om de video te laten draaien.

  6. Platenspeler op menskracht. Een buck converter in het bedieningspaneel houdt de uitgangsspanning constant op 12V. Het stroomverbruik is erg laag en het trappen kost weinig inspanning.

  7. Aansteker op menskracht. Mensen hebben vele duizenden jaren met de hand vuur gemaakt. De fietsgenerator biedt de mogelijkheid om de energie-efficiëntie van dat proces te verbeteren door de benen het werk te laten doen. In tegenstelling tot moderne aanstekers gebruikt de aanstekerfiets geen fossiele brandstoffen. Het aansteken van een sigaret kost wel een minuut stevig doortrappen.

  8. Led-verlichting op menskracht. Spelen met de fietsgenerator.

Reacties

Als je op dit artikel wil reageren, stuur dan een mailtje naar solar (at) lowtechmagazine (dot) com. Je gegevens worden niet voor andere doeleinden gebruikt. Blijf je liever anoniem, sluit dan je bericht af met een pseudoniem.

Reacties
Mattias

Hallo Kris

Net als het - indien gewenst - kunnen bekijken van een kleurenafbeelding vind ik de videoreeks van https://solar.lowtechmagazine.com/nl/2023/08/video-series-demonstration-bike-generator/ een mooie aanvulling op de uitgebreide en diepgaande teksten.

Is er een overweging geweest rond hoe je dit zou aanbieden? Nu is het YouTube, maar het videobestand had ook op je server zelf kunnen staan, op PeerTube, op Vimeo, …

Mvg Mattias

Kris De Decker

Dag Mattias,

We hebben onderzoek gedaan naar compressie van video’s. Maar uiteindelijk besloten we dat het maken van zo kort mogelijke video’s de beste manier is om de ecologische voetafdruk te beperken.

Wat het platform betreft: de video’s aanbieden op de eigen server gaat niet lukken vrees ik. We hebben YouTube gekozen omdat Low-tech Magazine er al jaren een kanaal heeft. Maar PeerTube is een optie waar we niet aan hebben gedacht. Terwijl het wel een interessante optie is. We gaan het bekijken. Dank voor je feedback.